10 najvažnijih inovacija u fleet tehnologiji


Procenjuje se da će do 2020.godine biti preko 20 milijardi uredjaja sa bežičnom konekcijom i interfejsa, prema predvidjanjima Gartnera. Ovi uredjaji su već dosta zastupljeni u široj upotrebi i domaćinstvima, ali očekuje se da će najveći uticaj ostvariti u automobilskoj industriji.

almaks-gps-fleet-tehnologija-management-srbija

Lizing, rent-a-car, javni prevoz i auto proizvodnja su već osetili efekte ovih inovacija u proteklim godinama. Primeri toga su integracija raznih softverskih rešenja i telematike, koji se dodatno usavršavaju i omogućavaju dodatne mogućnosti za automobilsku industriju, poput hardvera, softverskih rešenja ili mobilnih aplikacija.

Konekcijom vozila sa internetom za slanje informacija ili primanje komandi, wi-fi uredjaji  omogućavaju prikupljanje podataka kojima se pruža bolji uvid u poslovne sisteme i performanse.

Ovo su neke od ključnih inovacija koje se predvidjaju u svetu fleet tehnologija:

  1. Sistemi za izbegavanje sudara

Sistemi za izbegavanje sudara su veoma moćno rešenje za sigurnost flote i minimiziranja troškova i štete u poslovanju. Biće omogućeno da koriste zvučne i vizuelne efekte, radi upozorenja  vozača na potencijalne neposredne rizike.

  1. Dijagnostika na daljinu

Odgovarajuće održavanje  je od ključnog značaja za pravilno održavanje vozila na putu i zadovoljstvo kupaca. Pomoću daljinske dijagnostike vozači i menadžeri će biti u prilici da lako vrše kontrolu nad flotom, identifikuju probleme i preusmere ih na željenu lokaciju za potrebne usluge. Sposobnost pristupa na daljinu u realnom vremenu osigurava da se vozila optimalno koriste i prolaze kroz adekvatne cikluse.

  1. Mobilni video

Video kamere u kabinama vozača postaju sve prisutnije i idealne su kod obuka vozača ili kod rekonstrukcija nesreće. Video može takodje da pruža telematske podatke u vidu fotografskih dokaza radi zaštite od prevara sa osiguranjima ili lažnih potraživanja. One mogu da budu višestruko korisne, jer se ujedno testira i umor vozača, a kamere mogu da budu montirane na kamion ili na kabinu i snimaju kontinuirano.

  1. Garmifikacija

Kompanije se sve češće odlučuju za garmifikaciju kao način angažovanja, motivisanja i zadržavanja zaposlenih. Fleševi mogu da koriste aplikacije garmifikacije kako bi ostvarili ciljeve kompanije, koji uz to podstiču zdravu konkurenciiju medju vozačima. Garmin aplikacije koriste telematske podatke koji menadžerima služe da ostvare kompanijske ciljeve, poput minimiziranja brzine, praznog hoda ili zloupotrebe rada motora vozila.

  1. Bluetooth baterije

Ova tehnologija osmišljena je sa ciljem da podržava popis inventara i kontejnera, jer zanemarivanje inventara i opreme može da se pokaže kao skupa greška. Flota može da drži svoje tabove na vrednoj imovini zahvaljujući bluetooth niskonaponskim signalima, praćenjem flote putem GPS-a i platformama za upravljanje voznim parkom.

Saznajte više o Fleet management ponudi Almaks GPS

6. Senzori za pritisak i temperaturu u pneumaticima

Ova rešenja dizajnirana su za praćenje nivoa pritiska i temperature koja su integrisana sa telematikom i mogu pomoći floti u skladu sa smernicama za bezbednost hrane tokom transporta, pošto mogu pratiti temperature u prikolicama. Dodatna pogodnost je ta što se upozorenje na promenu temperature može dostaviti putem mejla ili SMS-a.

  1. Povratne govorne informacije u vozilu

Ova tehnologija se već koristi duži niz godina, ali planiranim inovacijama ovu uslugu podižu na nivo nove generacije. Govorne informacije će se odvijati u realnom vremenu, a tehnologija već poseduje neograničen broj aplikacija. Na taj način mogu da se konfiguriše brojne govorne poruke, poput onih već poznatih o vezivanju pojasa i sličnih.

  1. Monitori za posipanje soli i peska

Integracija sistema za distribuciju raspršivača sa telematikom omogućava komunalnim flotama da kontrolišu koliko je resursa iskorišćeno i na kojim lokacijama. Kontrolor može neprestano da nadgleda realizaciju operacija, a dodatna pogodnost je i ta što daje obaveštenja koje ulice su kompletno završene.

  1. Virtuelni ključ

Korišćenje virtuelnog ključa za zaključavanje ili otključavanje vozila uz pomoć smartfona ili drugih mobilnih uredjaja, omogućiće da se to obavlja i sa odredjene distance, da ne morate da napuštate kancelariju kako biste odradili ovaj posao.

  1. Autonomna vozila

Jedan od najčešćih načina na koji IT industrija zadaje izazove automobilskoj industriji je konvergencija proizvodjača automobila i tehnoloških kompanija. Najveće tehnološke kompanije, poput Apple i Google, imaju trend da razvijaju autonomne projekte automobila, dok je cilj najvećih tradicionalnih proizvodjača automobila da tehnologije implementiraju u svoje proizvode.

Kao što možete da primetite, i putnički i transportni saobraćaj se transformišu na više načina. Budućnost će pružiti veću bezbednost kada je transport u pitanju, optimalnije korišćenje resursa, dok u putničkom saobraćaju budućnost donosi mogućnost autopilota, da vas auto preveze i bez prisustva vozača.

almaks-gps-fleet-tehnologija-management-beograd

Da li ste dobili značajan broj korisnih informacija? Da li ste spremni za budućnost koja dolazi? Pratite nas i dalje jer mi nove tendencije pratimo za vas i pretvaramo ih u stvarnost.

 

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.