Kako da vaši detektori za dim uvek budu pouzdani


Kako da vaši detektori za dim uvek budu pouzdani


Jedan nedavni  primer iz prakse pokazao je koliko detektori dima  mogu da budu od značaja kada se oglase u pravim momentima, a kolika je potencijalna opasnost onda kada zakažu. Detektori za dim neretko mogu da predstavljaju razliku između života i smrti u vatri. Rani signali smanjuju šansu da se dogodi najtragičniji scenario. Alarmi u ranoj fazi otkrivaju i upozoravaju ljude na neposrednu opasnost, dajući im potrebno vreme da reaguju ili da se nađu u sigurnoj zoni.

Neretko se dešava da se detektori za dim ne oglase u situacijama kada za tim postoji jak razlog. U pitanju su tehničke sitnice  koje se mogu jednostavno regulisati. Još češći je slučaj da se oglašavaju onda kada to nije potrebno, lažnim signalima. Upravo tim se bavimo u ovom tekstu, dajući vam korisne savete kako da te situacije izbegnete u praksi.

Vrlo često lica zainteresovana za ugradnju  detektora dima  izražavaju želju da njihov uređaj bude povezan sa alarmnim sistemom je im je već instaliran. Svakako može da bude od koristi u praksi. Ako se detektor dima iz bilo kog razloga  zakaže, signal za aktiviranje bi se putem alarmnog sistema oglasio prijavljujući grešku u sistemu. Ovo svakako može da bude dragocena informacija, ukoliko uvezujete vaš sistem za bezbednost, jer značajno umanjujete rizik.

Ukoliko ne posedujete složeni sistem tehničke bezbednosti, već se samo oslanjate na detektor za dim, možete da sledite neke od predloženih operacija, kako biste uvek bili sigurni da su vaši detektori za dim u svakom trenutku pouzdani:

  • Očistite sve detektore dima u vašem prostoru najmanje dva puta godišnje. Vazdušna prašina i zagađivači mogu ometati mogućnost  alarma da prepozna dim i / ili da se lažno oglasi. Alarmi mogu da izgledaju čisti, ali se prašina može nakupiti unutar poklopca, posebno u novootvorenim objektima. Redovno se trudite da ih čistite uz pomoć mekane četkice za vakuumsko usisavanje.
  • Izbegavajte upotrebu hemikalija pri održavanju. Jaki hemijski mirisi poput amonijaka ili onih na bazi jakih kiselina za čišćenje mogu da pokrenu detektor dima.
  • Zamenite baterije bar jednom godišnje. Proveravajte redovno  godišnji datum  za zamenu baterije u svakom od vaših detektora za dim, što je prvi korak u njegovoj punoj efikasnosti.
  • Promenite lokaciju unutar objekta. Stavite detektor dima daleko od kuhinje ili kupatila. Ako se vaš detektor dima nalazi preblizu ovih prostorija, kuvanje pri kom se oslobađaju mirisi, toplota i pare mogu  da ga prevari da izda lažno upozorenje - čak i kada nema opasnosti.
  • Zamenite stari detektor dima. Udruženja vatrogasaca preporučuju da se detektori menjaju na svakih deset godina. Međutim, što je  detektor dima stariji, veća je verovatnoća  da daje lažne signale uzbune. Ako ste već zamenili baterije i vaš detektor dima i dalje zna da se oglašava lažno, odmah ga treba zameniti.
  • Saznajte više o vrsti alarma i njegovom aktiviranju. Trenutno postoje tri vrste dima alarma: jonizirajući, fotoelektrični i kombinacijska jonizirajućeg / fotoelektričnog.

Na našoj stranici možete da proverite šta se to novo i aktuelno nalazi u ponudi kada je segment dojave požara u pitanju. Za više informacija posetite www.almaks.rs  i potražite pomoć našeg inženjerskog tima. Ako želite da saznate više o tome ili da dodate detektor dima u vaš trenutni alarmni sistem, tu smo za sva dodatna pitanja ili detalje o ponudi.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.