Portal eKapija o GPS sistemima i licencama


Portal eKapija o GPS sistemima i licencama


Ako preduzeće svoje kamione opremi GPS sistemima za satelitsko praćenje, a sa izvođačem, koji im je sistem obezbedio nema potpisan ugovor, ili izvođač nema licencu MUP-a, propisana kazna po aktuelnom Zakonu o privatnom obezbeđenju iznosi od 100.000 do 1.000.000 dinara, piše biznis portal eKapija.

Ono što su novine za korisnike GPS usluga je da moraju da imaju ugovor sa licenciranim provajderima usluga. Najbrži način da dođu do proverenih informacija o tome ko poseduje licencu nalazi se na sajtu Privredne komore Srbije.

Puna primena Zakona o bezbednosti saobraćaja počela je 1.januara 2017.godine, iako je u načelu donet 2013.godine, a izmene su vršene i 2015.godine. Iako su predstavnici transportnih kompanija dosta skeptični po pitanju benefita koji se očekuju, šest meseci nakon primene zakona sve više njih prepoznaje trud i napor preduzetnika i pravnih lica koji su položili stručne ispite i obezzbedili licence.

U opširnom tekstu koji se bavi odredbama Zakona, naročito u delu koji se odnosi na sisteme tehničke zaštite i GPS praćenje navodi se između ostalog da je tokom 2016. godine za poslove fizičko-tehničke zaštite ukupno izdato 7.360 licenci, a da je za svega nekoliko meseci ove godine ta cifra premašena. Ipak, samo nekoliko kompanija koje se bave ugradnjom GPS uređaja među kojima je i Almaks imaju neophodnu licencu za ugradnju i održavanje.

Kompletan tekst možete pogledati na ovoj stranici.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.