blog-vesti-informacije-kompanija-almaks

Prvi maj i praznična čestitka

Obaveštenje o neradnim danima tokom majskih praznika

prvomajska-čestitka-almaks-security

U narednim danima Srbija praznuje Dan rada i odmora. Koliko je rad značajan za čoveka, ne samo kao izvor prihoda, već i kao psiho-fizička aktivnost, kojom ostvaruje sve svoje potencijale, poznato je od najranijih vremena. Brojne izreke u kojima se pominje rad o tome svedoče.  Počev od starih Grka i Latina, preko medijaevista i filozofa humanizma pa do našeg doba. I srpske izreke posvećene radu su ništa manje brojne i postojane.

Rad je dakle svrha čovekovog postojanja. Njegova mogućnost da izrazi svoje veštine i sposobnosti, i da ostavi trag u vremenu. Istorijski i ekonomski gledano, rad je postao i značajna kategorija, usluga koja ima svoju novčanu vrednost, čija cena zavisi od brojnih faktora. Postoji konstantna težnja onih koji svoje usluge pružaju da se izbore za što povoljniju cenu rada, i sa druge strane onih kojima je radna snaga potrebna da za sebe ostvare što veće uštede. Ova borba stara je gotovo koliko i sam rad, ali jedna epizoda posebno je zabeležena u istoriji.

U jeku borbe radnika za svoja prava i osmočasovno radno vreme, u Čikagu je 1887.godine došlo do nereda, koji su do 1.maja bili povremeni, pošto su radnici mesecima bili u štrajku. Počev od 1.maja demonstracije naglo postaju masovne, a vrhunac se zbiva 3.maja kada su dobile i krvav epilog. Kao odgovor radnika na represije, u koje su se umešali i anarhisti, došlo je do tragedije na trgu Hejmarket 4.maja 1887.godine, u kojima je stradalo 7 policajaca, a više desetina bilo povredjeno.

Nakon ovih zbivanja u Čikago je ponovo uveden red, dok su optuženi za ubistvo pripadnika policije osudjeni na smrt dve godine kasnije, iako bez jasnih dokaza. Posmrtna povorka je dodatno ujedinila radnike koji su im iskazali poštovanje, postrojeni širom Čikaga. Komunistička Internacionala otišla je i korak dalje, tako da je na svom Prvom kongresu 1889.godine usvojila 1.maj kao medjunarodni praznik rada i posvetila ga stradalima sa trga Hejmarket, u znak sećanja na borbu za prava radnika.

Bio je ovo kratak osvrt na istorijat praznika koji i mi obeležavamo, i kome se u prethodnim decenijama pridavao veliki značaj kao važnom državnom prazniku. Danas postoji mnogo izazova kada je rad u pitanju, pošto je činjenica da ga je na tržištu sve manje. Isto tako, činjenica je i da postoji konstantna potreba za vrhunskim radnicima svih profila i struka, i da je do njih često teško doći.

Almaks kao svoj imperativ drži do kvaliteta kada je naš tim u pitanju, budući da je to jedna od srži naše vizije poslovanja.  Jer nam je zadovoljstvo naših klijenata na prvom mestu, kao i kvalitet usluge koju pružamo. Nastojimo da naš tim bude u svakom pogledu motivisan, i poštujemo sve praznike koji njima omogućavaju da provedu lepe trenutke sa svojim porodicama i prijateljima.

srećni-prvomajski-praznici-almaks-security

U skladu s’ tim, kompanija neće raditi 1. i 2.maja kada je u kalendaru državni praznik, i odajući na taj način priznanje radu i stvaralaštvu. Kompanija Almaks vam želi da prijatno provedete praznične dane!