Zbog čega ugljen-monoksid zovu “tihi ubica” – kako se zaštititi?


Ugljen-monoksid je poznat kao gas koji važi za “tihog ubicu”, nevidljiv je, bez boje, ukusa i mirisa, ali njegovo prisustvo se često pokaže fatalnim. Uzročnik je velikog broja smrtnih slučajeva kada je trovanje gasom u pitanju. Ovaj gas se na dnevnoj bazi oslobađa u vazduh u većim količinama, gde ne predstavlja opasnost, lakši je od vazduha tako da odlazi u atmosferu. Međutim, u zatvorenom prostoru deluje smrtonosno, pritom, uglavnom vrlo efikasno.

 hemijska-opasnost-almaks-security-systems

Trovanje monoksidom – simptomi i posledice

Kada dođe do trovanja ovim gasom, otrovana osoba ne može odmah da prepozna simptome, jedino će telo reagovati na njih. Pojaviće se nesvestica, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, nalik na grip samo izraženije. Ukoliko dođe do ozbiljnije izloženosti, javlja se jaka glavobolja i gubitak svesti, a koža zatrovane osobe postaje crvene boje.

Osoba koja je bila izložena dejstvu ugljen-monoksida, i koja pokazuje simptome trovanja treba u najkraćem roku da potraži medicinsku pomoć. Čak i u slučaju da se stanje popravilo, toksična materija je najverovatnije i dalje prisutna u krvi. A ovaj gas upravo najviše deluje na crvena krvna zrnca i na hemoglobin u krvi, vezujući kiseonik.

Prema statistikama, najrizičnije kategorije izložene ugljen-monoksidu su deca i starija lica, kada su domaćinstva u pitanju. U slučaju poslovnih prostorija nema pravila, svi mogu da budu izloženi opasnosti ukoliko je koncentracija gasa povišena. Zbog toga je više nego poželjno imati uređaj za detekciju ugljen-monoksida, koji će se oglasiti uvek kada je koncentracija gasa iznad dozvoljenog nivoa, što će vam omogućiti da na vreme reagujete.

Sistemi za detekciju monoksida

detekcija-ugljen-monoksida-almaks

Pouzdani sistemi za detekciju ugljen-monoksida će odmah registrovati potencijalnu opasnost, a vas zaštititi u slučaju da ste potencijalno izloženi. Na tržištu se danas može pronaći veliki broj uređaja, ali nisu svi podjednako istog kvaliteta. Garancija uređaja je pre svega višegodišnji rad i ekspertiza na ovom polju, a među onima koje taj status opravdavaju je kompanija Detnov.

Monoksid sistemi su dostigli veoma visok nivo pouzdanosti i prilagodljivosti, prateći napredak tehnologije, u čemu kompanija Detnov ima lidersku ulogu, kao i u slučaju ostalih sistema protivpožarne zaštite. Dizajn ovih sistema je više nego pozitivno ocenjen od strane korisnika , ali daleko značajnija je funkcionalnost sistema. Pouzdanost kapaciteta detekcije nadmašuje i besprekorni dizajn, što zbog brzine odgovora, što zbog preciznosti detekcije.

Kupovina i instaliranje jednog ovakvog sistema su u potpunosti isplativi, pre svega opravdani, što je najmanje bitno sa ekonomske strane, iako i po tom osnovu ostvarujete uštede. Ukoliko posedujete bilo šta od uređaja čiji je izvor napajanja gas ili gorivo, detektori za monoksid su nešto o čemu biste trebali ozbiljno da razmislite. Ovo je mala i jednostavna naprava koja vam čini veliku uslugu u pogledu garancije vaše bezbednosti.

Karakteristike Detnov sistema za detekciju monoksida

Sistemi su konstruisani sa ciljem da u potpunosti optimizuju rad, što dovodi do manje potrošnje energije unutra objekta. Vrlo su efikasni i delotvorni u zaštiti objekata u kojima je koncentracija opasnih gasova velika opasnost po zdravlje ljudi, a uz to su skoro nevidljivi, zahvaljujući dizajnu.

Sistemi Detnov se dele u tri linije proizvoda:

kontrolni-panel-monoksidi-detnov-almaks          detektor-monoksidi-detnov-almaks      kontrolna-ploča-monoksid-detnov-almaks

Detnov je kompanija koja je renome izgradila na dvadesetogodišnjem radu i iskustvima u praksi. Zahvaljujući tome opravdali su reputaciju lidera u svojoj branši na međunarodnom nivou.

Tehnologija koju neprestano razvijaju, besprekoran dizajn i na prvom mestu kvalitet, garantuju korisnicima savršenu tehničku ispravnost i pouzdanost proizvoda. Almaks Security Systems je ovlašćeni distributrer proizvoda ovog brenda, i kao što Detnov radi na inovacijama kada je u pitanju proizvodnja, mi nastojimo da za naše korisnike pronađemo najidealnija rešenja u praksi.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.