Bezbednost za vreme praznika kao imperativ


Bezbednost za vreme praznika kao imperativ


Praznici su odlična prilika da više vremena provedete sa porodicom i prijateljima, umesto na poslu, koliko god oni mogli da budu profitabilan period za pojedine delatnosti. Međutim, to je upravo i doba kada su profitabilne delatnosti i najranjivije, potencijalna meta pljački, krađa u trgovini i drugog sitnog kriminala.

Da bi ste se na vreme osigurali, vas, vaše zaposlene i vaše poslovanje zaštitili od kriminala, dajemo vam nekoliko korisnih saveta.

  1. SIGURNOSNE KAMERE: Ako ih imate, pobrinite se da rade. Ukoliko samo ističete obaveštenje koje kaže da imate video nadzor, budite sigurni da je ono jasno upadljivo, i da kao takvo bude delotvorno.
  2. DNEVNA RUTINA: Ukoliko imate dnevnu rutinu i obrasce ponašanja, vodite računa o tome. Pobrinite se da promenite vreme u kojem vi ili vaši zaposlenici uplaćujete pazar, ili kada radite predaju smene.
  3. ORGANIZACIJA SMENA: Kada je zaposleni sam u smeni, dnevneoperacije su najproblematičnije. Ako je moguće, radite sa najmanje dve osobe po smeni, posebno u vreme otvaranja i zatvaranja, jer tada koncentracija opada.
  4. KONTROLA SREDSTAVA: Vodite računa o svim artiklima koji imaju veliku finansijsku vrednost, posebno ako su izloženi, recimo skupi predmeti i druge dragocenosti, koje mogu u tren oka da se pokupe i da nestanu. Naročito ne ostavljajte kasu bez nadzora.
  5. KONTROLA PRISTUPA – LIMITIRAN PRISTUP: Kontrola pristupa dozvoljava da samo jedna vrata budu otvorena za kupce. Preporučuje se da sva zadnja vrata budu zaključana spolja. Sprečite upotrebu ovih izlaza, osim za hitne slučajeve. Upotrebite znakove koji označavaju „Samo zaposleni“ za prostorije i prostorije za odlaganje.
  6. PRTLJAG POSETILACA: Nemojte kupcima da dopuštate da u vaše poslovne objekte ulaze sa velikim ili otvorenim torbama i sličnim. Omogućite klijentima da svoj prtljag ostave na sigurnom mestu, a da u isto vreme izgradite odnos poverenja.
  7. VIDLJIVOST U OBJEKTU: Održavajte vidljivost i preglednost u čitavom objektu. Pobrinite se da imate pregled ulaznih vrata, da nema “nepokrivenih područja” i da su vaše police postavljene tako da imate uvid u sve što je izloženo. Povećajte i vidljivost spolja ka unutrašnjosti objekta.

Ovo su male i jednostavne stvari koje mogu da naprave veliku razliku kada je vaša sigurnost u pitanju, kao i da praznike provedete potpuno bezbrižno, bez rizika da doživite gubitke ili da vam praznici ostanu u lošem sećanju. Možete vrlo jednostavnim smernicama da se postarate da sve teče u najboljem redu, dok za sve ostalo mogu da se postaraju sistemi za tehničko obezbeđenje.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.