Kako da se na vreme i na pravi način zaštitite od požara?


Kako da se na vreme i na pravi način zaštitite od požara?


Predstavljaju ogromnu opasnost posebno kada izmaknu kontroli. Mogu da se pojave sasvim neočekivano, čak i onda kada ne možete da utičete, ako je njihov izvor izvan vašeg domašaja. U pitanju su požari. Oni se razlikuju prema mestu nastanka, vrsti materijala koji gori, obimu, fazi razvoja, itd. Prema mestu nastajanja dele se na unutrašnje i spoljašnje požare. Iako na izvor često ne možete da utičete, na posledice uvek možete, čak i preventivno. Ovo su neke od mogućnosti.

Današnji požari su brži

Požari se danas kreću brže od onih iz prošlosti, zahvaljujući zapaljivim objektima u prostorijama: nameštaj, zavese, elektronika i drugi uređaji. U tipičnom požaru možda ćete imati na raspolaganju samo minut do dva da biste se sklonili na sigurno, od trenutka kada se oglasi alarm upozorenja. Kada već govorimo o alarmima za dojavu dima i vatre, statistika pokazuje da oni smanjuju potencijalnu opasnost za više od 60%! Dakle, oprema koja je vredna pažnje.

Opterećenje instalacija kao najčešći krivac

Instalacije čak ni ne moraju da budu neispravne, dovoljno je samo da budu u velikoj meri opterećene. Naravno, danas postoje osigurači koji će na vreme reagovati i sprečiti štetu. Međutim, u praksi se dešavaju situacije kao što je dolazak vode u dodir sa instalacijama, putem kablova, što na kraju može da dovede do spojeva, kao i slične nepredviđene situacije. Dešava se takođe da brojni uređaji, kao što su svetiljke, reklamni objekti ili ostala dekoracija iz domena elektronike izazove kvar na instalacijama. O ovim detaljima treba obavezno voditi računa.

Grejna tela kao opasnost

Grejna oprema je jedan od vodećih uzroka požara tokom jeseni i zime. Prostorni grejači su vrsta opreme koja se najčešće uključuje u požare opreme za grejanje prostorija, što ove inače sitne uređaje čin potencijalno opasnim ako se nepravilno koriste. Kako da onda prvilno održavate prostor - čuvajte sve što može da bude izvor požara ili je zapaljiva materija najmanje 3 metra od grejača prostorije, peći ili druge opreme za grejanje. Proveravajte ove uređaje svaki put pre nego napustite prostorije.

Kako vaš postojeći sistem može da se unapredi

Vaš sigurnosni sistem može da bude vaš najveći saveznik u sprečavanju požara. Uz odgovarajući sigurnosni sistem možete da se zahvaljujući najsavremenijoj opremi povežete i na pametni telefon. Putem njega ili pametnog uređaja biste dobili dojavu ukoliko detektor dima oseti prisustvo dima u prostorijama. Možete da budete moderni, praktični i bezbedni istovremeno!

Ukoliko vam je potrebno više informacija o ovim detektorima i o benefitima, možete se obratiti našim ekspetima za sisteme tehničke zaštite, koji će vam objasniti koliko je jednostavno i pristupačno povezati detektore dima na vaš postojeći sigurnosni sistem, ukoliko do sada niste imali priliku da ih koristite. Tu smo za sva vaša pitanja ili dodatne informacije!

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.