Kako rade infracrvene kamere?


Kako rade infracrvene kamere?


Većina preduzeća koja se interesuju za sisteme kontrole pristupa polaze od toga da su kamere važan element ukupnog sigurnosnog plana. Međutim,obično nisu najbolje informisani o infracrvenim kamerama. Zbog toga predstavljamo kako ova tehnologija deluje, šta novo donosi u tehnološkom smislu.

Kako radi infracrvena slika?

Infracrvene kamere koriste tehnologiju termičkog slikanja. To znači da kamera detektuje toplotu koja zrači iz objekta. Pošto je normalna temperatura ljudskog tela između 36-37 stepeni Celzijusove skale, kamere mogu da registruju ljudsku aktivnost. Imajte na umu da je slika koju daje kamera prikaz toplote i neće izgledati kao regularna slika snimljena u sobi sa dovoljno svetlosti. Slika koju daje infracrvena kamera je negde između jasne fotografije sa zelenim svetlostim efektima i crno-bele verzije fotografije.

Da li infracrvene kamere rade na dnevnom svetlu?

Dnevne i noćne kamere nisu iste kao i infracrvene kamere. Dok kamera za noćno snimanje zahteva dovoljno izvora svetlosti u blizini osobe ili objekta  kako bi ih jasno uslikala, infracrvena kamera može da detektuje objekte i da ih prikaže  jasnije,  uz malo ili bez imalo prisutne svetlosti. Na primer, provalnik koji izvrši pljačku tokom noći kada su svetla isključena ne bi bio jasno vidljiv na dnevnoj ili noćnoj kameri. Međutim, infracrvena kamera će registrovati toplotu tela i u tom slučaju prikazivati jasnije slike.

 Koliko dobre i precizne mogu da budu infracrvene kamere?

Pouzdanost infracrvene kamere zavisi od toga koliko ima infracrvenih senzora. Snaga infracrvene kamere meri se u luksu. Da bi kamera prikazala jasnu sliku u potpunom mraku, idealan je 0.0 luks. Trebalo bi takođe da ima i veći broj  infracrvenih svetala oko objektiva. Više svetla stvara veću vidljivost. Neke sigurnosne kamere za termičko snimanje mogu da snimaju i do 50 metara u potpunom mraku. Postoje kamere za kraća ili duža rastojanja, a postoje i kamere za unutrašnju ili spoljašnju primenu.

Koliko koštaju infracrvene kamere?

Cena troškova ovih modela varira u zavisnosti od njihovih specifikacija. U  velikoj meri cena zavisi od broja lukseva koje kamera ima. Osnovna kamera sa 0.5 luksa može koštati manje od 50 evra na tržištu. Međutim, najsavremeniji sistemi koriste kamere koje koštaju i  preko 2000 evra. Pošto neke jedinice mogu da funkcionišu kao regularne kamere, to može da cenu učini povoljnijom.

Da li ulagnje u infracrvene kamere vredi truda?

Iako bi infracrvene kamere koštale sigurno  više od regularnih kamera za video nadzor, poređenjem njihove instalacije i kupovne cene sa  gubicima imovine ili inventara, koje ovaj tip kamere najbolje rešava, u tom slučaju ulaganje dobija više smisla i ekonomski prihvatljivije. Ukoliko provalnik uđe u prodavnicu elektronike i ukrade robu pričinivši veliku materijalnu štetu, a nije uhvaćen kamerom, ukradena roba se nikada ne može pratiti. Pored toga, ukradena roba može da košta celokupno poslovanje više od onoga što bi potrošili na nekoliko infracrvenih kamera. Policija ima mnogo metoda praćenja ljudi na osnovu savremenih tehnologija. Iz tog razloga, od ključnog je značaja da se policiji obezbedi jasna slika ili video zapis kad god je to moguće. Osim što obezbeđuju jasniju sliku u slučaju potrebe, ove kamere štede troškove energije. Često su privrednici prinuđeni da zbog video nadzora troše veće količine električne energije tokom noći, dodatnim osvetljenjem. Međutim, te slike i dalje nisu toliko jasne, a infracrvene LED sijalice koriste 80 posto manje energije nego standardne sijalice. I zbog toga bi se moglo reći da ove kamere ipak jesu ekonomične, bez obzira na više početno ulaganje.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.