Sistemi za bezbednost nekad i sad - kontrola pristupa iz davnih vremena


Sistemi za bezbednost nekad i sad - kontrola pristupa iz davnih vremena


Od davnina ljudi imaju potrebu za bezbednošću i to možemo da uočimo u gotovo svim tragovima prošlosti. Oni su najočigledniji kada su u pitanju ostaci srednjeg veka, zamkovi, kule i utvrđenja kao svojevrsna kontrola pristupa i garancija bezbednosti svog doba. Ovo je priča o jednom svojevrsnom sistemu odbrane koji je uspešno funkcionisao čitav jedan milenijum!

U pitanju je bio gvozdeni lanac. I to ne bilo kakav lanac već veliki lanac koji je potopljen u more, pripojen krajevima za dve tvrđave koje su zatvarale ulaz u Zlatni rog. U pitanju je Carigrad ili današnji Istanbul, a ovo je lanac koji je sprečavao ulazak brodova u Zlatni rog i štitio grad od napada sa te strane. Zbog svoje masivnosti i težine je plutao na drvenim bovama, a u slučaju opasnosti je spuštan u more.

Lanac je prilikom brojnih opsada Carigrada odigrao presudnu ulogu u odbrani grada, ali nije izdržao u tri navrata. Drugi put je ostavio najviše posledica, prilikom zauzimanja Carigrada od strane krstaša 1204.godine i uklanjanja lanca. Nakon toga su uz pomoć brodova prodrli u grad i zauzeli ga upravo preko morskog bedema na Zlatnom rogu. Tada je sam grad pretrpeo najveću štetu.

Treći put je to bilo i konačno. Ambiciozni osmanski sultan Mehmed Osvajač imao je viziju da odmah po stupanj na presto želi da dokusuri ostatke Vizantije, a najveći ulog je bio upravo Carigrad. Iako to više nije bio veličanstven grad kao u svoje najslavnije doba, i tada je u odnosu na tursku prestonicu bio impozantan, čak i napola pust. Dve godine pre konačnog napada izgradnja dve tvrđave u neposrednoj blizini Carigrada govorila je da se mladi sultan priprema za rat, ali su stanovnici verovali da ih ovo oruđe štiti čak i od brojčano dosta nadmoćnijeg neprijatelja.

Aprila 1453.godine započela je opsada grada, koja je s obzirom na neravnopravnost neobično dugo potrajala. Ponovo je svemoćni lanac odigrao najvažniju ulogu u zaštiti, čak je malo falilo da odoli napadima Osmanlija. Presudila je sultanova fanatičnost koji je izdao naređenje da se flota kopnenim putem prevuče i spusti direktno u Zlatni rog, zaobilazeći lanac. Naočigled šokiranog stanovništva Carigrada, hiljade turskih vojnika i životinja je preko okolnih bregova prevuklo galije i spustilo direktno u more čime je otpor branilaca slomljen a ovaj najjači adut je lukavstvom izgubio ulogu.

Na dan 29.maja pre tačno 566 godina ovaj lanac je zajedno sa Vizantijskim carstvom otišao u istoriju. Ipak, iza njega je ostao neizbrisiv trag koji je ostavio, kao jedan od najmoćnijih sistema kontrole pristupa koji su u istoriji postojali, a njegovi delovi se danas čuvaju u muzejima u Istanbulu, Sankt Peterburgu i Veneciji.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.