Kratka istorija sistema za bezbednost


Sigurnosni sistemi su se značajno promenili tokom proteklih decenija, sa jednostavnih kontrolnih panela i zaključavanja prešlo se na  visokotehnološke uređaje. Međutim, današnji bezbednosni sistemi nisu samo rezultat tehnoloških razvojnih događaja i rezultat inovacija. Temelji za efikasne sigurnosne sisteme postavljeni su pre tačno jednog veka!

sistemi-bezbednosti-istorija-almaks-security

Kako se Prvi svetski rat bližio kraju 1918. godine, došlo je do značajnog porasta stope kriminala. Stanovnici Amerike, gde je ta pojava postala najizraženija, su postali željni da pronađu načine za zaštitu sebe i svoje imovine. Osim toga, mnoge osiguravajuće kompanije počele su da nude premijum popuste pretplatnicima alarma. Tako je nastala potrošačka potražnja za alarmnim sistemima. Uspostavljena je posebna služba koja se sastojala od grupe večernjih stražara koji su svake večeri vršili proveru na vratima zgrada, kako bi bili sigurni da su zaključana.

almaks-security-systems-istorija-sistema-bezbednostTokom 1918.godine vlasnici kuća su se masovno pretplaćivali na uslugu nazvanu "vratari" - grupa noćnih čuvara koji je proveravala vrata pretplatnika svake noći kako bi bili sigurni da su zaključana. Postojao je i alternativni alarmni sistem koji je koristio elektromagnetne kontakte pričvršćene na vrata i prozore, koji su bili povezani na bateriju i zvono. Ove sisteme je pratila centralna stanica koja bi poslala stražara na predmetnu imovinu kad god je alarm pokrenut.

Na ovaj način počeli su da se rađaju prvi savremeniji alarmni sistemi, ali je i njima predstojao duži put kada je razvoj u pitanju. Tokom decenija koje su usledile, do našeg doba kada tehnologija doživljava pravi bum i neslućene granice razvoja, sistemi su se postepeno usavršavali, i postali su uređaji neverovatne pouzdanosti koje možete da kontrolišete bez obzira na udaljenost.

Kada je 1989. godine objavljen roman Džordža Orvela “1984”, svet se upoznao sa konceptom video nadzora. Ova tehnologija razvijena tokom 40-ih godina prošlog veka, tek u sedamdesetim godinama počela je da ima širu primenu. Raniji model naprednog video sistema za kućnu bezbednost sastojao se od velike kamere koja je mogla da vidi spoljašnjost kuće kroz sitne rupice montirane na ulaznim vratima. Video kamera bi poslala zrnaste slike televizijskom monitoru koji je bio i kontrolni panel gdje je vlasnik kuće kontrolisao kretanje kamere sa daljinskim upravljačem. Kontrolna tabla (koja se nalazila u odvojenoj prostoriji od kamere) je opremljena sigurnosnim funkcijama (na primer, interfon i alarmni taster).

almaks-security-systems-stari-model-video-nadzora

Za razliku od ovih najranijih modela, savremene kamere za video nadzor mogu da budu manje od jednog standardnog mobilnog uređaja. Povezane su na internet i opremljene su snažnim objektivima koji mogu da snimaju iili emituju video snimke visoke rezolucije, a monitoring može da se vrši sa bilo kog mesta. Osim toga, vlasnici sistema za video nadzor mogu takođe da programiraju svoje sigurnosne sisteme da šalju video snimak u realnom vremenu, ako im je potrebno da provere određeno područje.

Ceo koncept sigurnosnih sistema se značajno razvio tokom prošlog veka, a uređaji najnovije generacije  na tržištu  su izuzetno pouzdani kada se radi o pružanju sigurnosti i zaštite.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.