Pametne kuće – sve što vam treba za pametan izbor


Pametne kuće – sve što vam treba za pametan izbor


Na tržištu tehnologija prisutne su preko tri decenije. Od tada se i one same neprestano razvijaju, a ulaskom mnogih proizvođača u ovu delatnost, pre svega krupnih imena, pametne kuće doživljavaju pravu ekspanziju. Ne samo kada je u pitanju sama tehnologija ili dizajn, već pre svega kada je reč o njihovoj primeni.

iot-kuca-almaks-security-systems

Šta su to pametne kuće?

Ono što je do pre jedne decenije možda smatrano luksuzom, danas se već podrazumeva standardom, tako da i u našem regionu imamo trend da se u novogradnji podrazumeva instalacija pametnih sistema, između ostalog, pametnih kuća.

Danas je takođe više nego jednostvano i lako da za sebe izaberete rešenje koje vam najviše odgovara. Do pre desetak godina morali ste da budete vrhunski poznavalac tehnologije da biste se upustili u ovakav poduhvat. Automatizacija je poslednjih godina u potpunosti odradila svoje, tako da vi ne morate da brinete ni o čemu, neko drugi misli umesto vas.

Većina rešenja kućne automatizacije funkcioniše na principu senzora, baze podataka i komandi sistemu. Da bi se bezbednost podigla na viši nivo, kao dodatak pametnim kućama dodaju se i rešenja za video nadzor, zbog čega je moguć uvid u zbivanja unutar objekta neprekidno. Glavni softver ili glavna aplikacija, zavisi na čemu je rešenje kućne automatizacije bazirano, u potpunosti su kompaktibilni sa svim elektronskim uređajima unutar objekta, koji se kontrolišu i povezuju upravo ovim putem.

pametni-sistem-almaks-security-systems

Pametna rešenja za biznis varijante

Ako posmatramo pametne kuće kao stambene varijante, lako možemo da izdvojimo neke od prednosti ovih sistema, jer se dosta manje novca troši na održavanje, roditelji imaju više vremena da se posvete deci, članovi zajednice se mnogo lakše prilagođavaju novoj tehnologiji, bez obzira na starost ili sposobnosti da sa njom rukuju….

Mnogo je važniji segment kućne automatizacije koja utiče na poslovna rešenja, gde takođe sve više dobija na značaju. Neke od najvećih kompanija koje su pristupile ovom tržištu već razvijaju posebne filme ili startapove koji su posebno specijalizovani u oblasti kućne automatizacije ili dizajniranju rešenja za potrebe istih. S druge strane, to je uticalo i na proizvođače opreme i nameštaja za kućnu ili poslovnu upotrebu da se daju na inovacije, a jedna od prvih kompanija koja se priključila je IKEA.

Kada je poslovanje u pitanju veoma veliku korist za sebe su prepoznali poslovni subjekti u oblasti ugostiteljstva, pre svega oni koji se bave smeštajem. Tehnologija pametnih kuća idealno je mogla da se prenese na hotelske uslove, gde se uveliko oprobava sistem pametnih soba kao način da se gostima pruži vrhunski ugođaj, a da se u isto vreme postigne maksimalna efektivnost i garantuje bezbednost svih koji borave.

Izvesno je da poslovni sistemi mogu da koriste kućnu automatizaciju potpuno isto kao što to čine korisnici individualno. Najpre zbog toga što pametna kućna rešenja smanjuju količinu otpada, kao i troškova za rešavanje istog. Drugi ih u svom poslovanju vide kao način da efikasnije upravljaju procesima i resursima: lakše kontrolišu radni prostor, imaju uvid u produktivnost i efikasnost njihovih zaposlenih, kakvi su uslovi u radnoj sredini…

Prema procenama, ova tehnologija će tek zaživeti u narednih nekoliko godina, kada će se uređaji bazirani na IoT tehnologiji, uvećati preko 300% u odnosu na 2012.godinu kada je krenula njihova ekspanzija. Budući da ono što donosi donosi profit sa sobom povlači i uticaj, IoT tehnologija ga sve više stiče i osvaja novi prostor u svakodnevnoj ili poslvnoj primeni.

smart-home-almaks-security-systems

Almaks Security Systems i pametna poslovna rešenja

Oblast kućne automatizacije, popularno nazvan pametne kuće, relativno je mlada, ali doživljava pravu ekspanziju. Budući da i sami predstavljaju inovatora na polju sistema tehničke zaštite, sistemi pametnih kuća su se vrlo brzo našli u ponudi Almaksa, kao i različita rešenja za proces kućne automatizacije.

Kompanija koja je takođe prisutna tri decenije na tržištu proizvoda i usluga za tehničku bezbednost. Osnovana je sa ciljem da na istom ponudi sintezu znanja, veština, iskustava i tehnoloških dostignuća, sve to u svrhu efikasne zaštite lica, imovine i poslovanja. Odmah je prepoznala potencijalnih IoT tehnologije, kao značajno inovativno rešenje koje je primenila u svojoj praksi i ponudi.

Ciljevi kompanije su od samog osnivanja najviši standard kada su usluge u pitanju, pored toga povoljan odnos cene i kvaliteta oko čega se ne pravi kompromis, prepoznatljivost na tržištu prema ovim kriterijumima, što garantuje jednu od vodećih pozicija na domaćem tržištu, a i šire. Osim toga,  prepoznatljivost brendova i robnih marki koje Almaks zastupa, čije ime i tradicija predstavljaju sinonim za kvalitet.

Almaks Security Systems svoju delatnost zasniva pre svega na sistemima za bezbednost, poput protivpožarnih ili sistema za dojavu požara, protivprovalnih i alarmnih sistema, video nadzora i kontrole pristupa i drugih sistema tehničke zaštite. Ipak,  na vreme smo prepoznali potencijal kada je sistem kućne automatizacije u pitanju, kao značajna inovacija kada je u pitanju građevinarstvo.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.