Šoping pod budnim okom u eri digitalne tehnologije


Šoping pod budnim okom u eri digitalne tehnologije


Video nadzor, sistemi za monitoring i za prepoznavanje lica predstavljaju najvažnije alate u oblasti sigurnosti i prevencije krađa kada je maloprodaja u pitanju. Uz dobre smart operativne sisteme i komunikaciju, video snimci mogu da se razmenjuju između organa reda, uprave šoping centara i vlasnika radnji u šoping centrima, što je najadekvatnija mera zaštite i prevencije.

video-nadzor-trgovina-almaks-security-systems

Stopa kriminala u porastu

Prema službenim statistikama evidentno je da je stopa kriminala u porastu, što se odražava i na sektor maloprodaje, u kom je 83% anketiranih rukovodilaca većih lanaca izjavilo da su se suočili sa nekim vidom krađe. Ukoliko bi se išlo par godina unazad, do 2015.godine, onda bi 97% njih bili žrtve krađe.

Prema njihovim tvrdnjama, posetioci koji dolaze sa ovakvim namerama u maloprodajne objekte vremenom postaju sve kreativniji. Pronalaze sisteme i metode da zaobiđu obezbeđenje, radnike u prodaji, pa čak i detektore metala. Ono što se pokazalo najdelotvornijim su sigurnosne kamere.

Sofisticirane metode za sofisticirane tehnike

Kako se usavršavaju metode i tehnike koje se koriste u svrhe krađe, isto tako se i trgovci trude da im doskoče na odgovarajući način. Veći šoping centri sada prave prstenove video nadzora, što bi značilo da se kamera unutar jednog prodajnog objekta u kom je zabeležena krađa automatski povezuje sa nadzorom samog centra, i da se prati putanja onih koji su prepoznati sve dok su u objektu, pa i van njega, dok pokriva video nadzor.

Ono što je bar na zapadu učestalija praksa je krađa koju trgovci trpe po osnovu sajber kriminala, što znači da se novac uzima na elektronskim transakcijama koje vrše preko POS terminala. Zbog ovih metoda trpe ne samo prodavci, već i njihovi kupci, čiji su brojevi kartica ukradeni, kao i sredstva sa njihovih privatnih računa. Ove metode predstavljaju posebnu vrstu izazova za sektor maloprodaje.

outdoor-cam-almaks-security-systems

Monitoring sa distance

Ovakakav vid nadzora je vrlo delotvoran, jer nije uočljiv, a može da pokriva različite uglove. Najveći fokus je obično na POS terminalu, jer glavnina posetilaca cirkuliše u tom delu. Ovom tehnologijom koja omogućava zumiranje, praćenje pokreta i prepoznavanja lica, mogu da se snime i vrlo upečatljivi i karakteristični detalji na osobi čije ponašanje se registruje kao sumnjivo, recimo da li ima tetovažu, prsten na ruci, karakterističan govor tela.

U ovom segmentu potpuno je dominantna IP video tehnologija kojoj retail trgovci poklanjanju najviše pažnje i poverenja. Vrlo je praktična jer može da se montira i van objekta, a radi na principu internet konekcije. Može da pokriva i više lokacija, a sav materijal zabeležen preko strima se arhivira. Na ovaj način povećava se produktivnost a smanjuju troškovi.

Sem troškova umanjuje se i rizik od gubitaka, jer i sami zaposleni umeju da se služe nedozvoljenim radnjama, kao i dobavljači. Što nije redak slučaj. Praksa pokazuje da se to najviše dešava u radnjama sa robom i opremom visoke vrednosti, koja nestane tek što je dopremljena.

ai-tehnologija-almaks-security-systems

AI tehnologija u službi maloprodaje

AI tehnologija (Artificial Intelligence) obuhvata različite metode koji su se pokazali veoma praktičnim i delotvornim kada je retail sektor u pitanju. Ovde mogu da se navedu metode brojanja kupaca i posetilaca, tehnika prepoznavanja lica, nadzor nad zalihama robe, kako na policama tako isto i u skladištu... Sve ovo pruža pre svega kvalitetnu analitiku poslovanja, a ujedno smanjuje rizike od gubitaka.

Implementiranje ovakve tehnologije značajno pospešuje efektivnost kada je prevencija krađa unutar maloprodajnih objekata u pitanju. Analitika takođe daje precizan uvid u trendove kako bi se dodatno radilo na prevenciji, jer se precizno beleže obrasci ponašanja ili operativne metode koje se koriste u krađi sredstava i robe. U krajnjoj liniji tehnologija trgovcima omogućava da se brzo i jednostavno identifikuju počinioci krivičnih dela, kako bi im se nadoknadili gubici kojima su bili izloženi.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.