Šta je zajedničko pakovanju mleka i detektorima ugljen-monoksida?

Opšte je poznato da mleko ima ograničen rok trajanja posle kog nije za upotrebu. Da li ste znali da detektori ugljen-monoksida imaju i rok upotrebe?

Detektori ugljen-monoksida imaju ograničen životni vek od oko 5-7 godina i moraju da se zamene nakon isreka tog vremena. Kada istekne rok njihove potrebe oni više neće biti u stanju da pružaju zaštitu na istom nivou, pri čemu se izlažete rizicima i opasnosti. Detektori za ugljen-monoksid na sebi imaju oznaku  koja pokazuje datum isteka.

Evo šta još treba da znate:

Na tržištu postoje različiti detektori ugljen-monoksida, od osnovnih modela do modernijih jedinica koje imaju digitalne displeje i povezane su sa svakom jedinicom u vašim prostorijama. Bez obzira na model koji izaberete, obavezno proverite da li baterije rade!

Testirajte svoje detektore ugljen-monoksida najmanje jednom mesečno i ako rade na baterije,  njih treba zameniti najmanje jednom godišnje. Baterije detektora ugljen-monoksida moraju da se zamene nai svakih šest meseci. Prilikom zamene baterija, usisajte unutrašnjost detektora da biste uklonili prljavštinu, prašinu i ostatke koji mogu da izazovu greške u radu.

Instalirajte detektore ugljen-monoksida na svakom spratu vašeg poslovnog prostora. Ipak, pažljivo birajte lokaciju na koju ćete instalirati uređaje. Detektore ugljen-monoksida držite podalje od direktne sunčeve svetlosti, a najmanje 3m od bilo kog izvora toplote koji radi na bazi goriva. Takođe izbegavajte mesta sa visokom vlažnošću ili emitovanje vodene pare, ekstremnu toplotu ili hladnoću (potkrovlje) i cirkulaciju vazduha (ventili, ventilatori).

Uz pravilnu upotrebu možete da budete sigurni da će vaši detektori ugljen-monoksida raditi besprekorno. Za savet u vezi upotrebe ili izbora najboljeg rešenja, možete se obratiti timu naših stručnjaka za tehničku bezbednost.