Šta treba da znate pre instaliranja sistema za kontrolu pristupa?


Kao vlasnik imovine ili lice koje je zaduženo da o njoj vodi računa, uvek vam je dobro došao svaki vid pomoći, pre svega tehničke. Sigurnost vaše firme je zadatak koji treba da poverite pouzdanom sistemu, što je najbolji izbor. Jedan od njih bi mogao da bude kontrola pristupa, kao vid tehničke zaštite. Zbog toga imamo za cilj da vas upoznamo sa tim kako ovaj vid zaštite funkcioniše.

Kako funkcioniše sistem kontrole pristupa?

Počnimo sa osnovnim komponentama. Prvo, postoje pristupne kartice, ključni fobovi i tastature. Većina ljudi je upoznata sa pristupnim karticama. Fizički, ove kartice izgledaju kao standardne ID ili kreditne kartice, ali one rade pre svega kao elektronski ključ kada se ubace u čitač kartica. Ključni fob ima sličnu funkciju, ali umesto da bude umetnut, drži se u neposrednoj blizini čitača. Po izgledu, ključni fob je sličan daljinskom upravljaču za automobile koji  otvara / zaključava i može se koristiti zajedno sa ostalim ključevima. Na kraju, tastatura za kontrolu pristupa koristi numeričke tastere. Svaka osoba mora fizički da unese šifru koja će biti odobrena.

Pošto su sva tri uređaja povezana sa serverom za kontrolu pristupa, menadžer servera može da izvrši podešavanja u bilo kom trenutku. Na primer, recimo da upravlja pristupom na nekoliko različitih lokacija. Na svakoj od njih možete angažovati dva lica koja imaju ključeve, ali i da ograničite  da svaka osoba ima pristup samo određenim oblastima. Sa elektronskim ključem možete prilagoditi svaku karticu. Odgovorna lica mogu imati pristup ulaznim vratima; ali jedan od 8:00 do 16:00 časova, a drugi od 16:00 časova pa do ponoći. Osim toga, kontrola pristupa se može postaviti unutar zgrade. Imate mogućnost da ograničite kretanje unutar zgrade i pristup onim prostorijama koje čuvaju skupu opremu ili poverljive informacije, licima koja za njih nisu ovlašćena.

Koja je uloga kontrole pristupa?

Glavna ideja je da kao menadžer kontrolišete "mozak" sistema za kontrolu pristupa. Ovaj računarski softver služi kao centralna baza podataka za sistem kontrole pristupa. Ona beleži aktivnost sistema, uključujući signale ili kodove bilo kog kvara. Pošto  se svaka kartica podešava, ne morate da brinete ukoliko ste izgubili ključ koji daje pristup vašoj imovini. Ako su kartica ili ključni fob neispravni, mogu se odmah deaktivirati i zameniti. Određene mogućnosti sistema za kontrolu pristupa takođe se mogu daljinski menjati pomoću pametnog telefona.

Šta ako već posedujete sistem za kontrolu pristupa, ali on ne funkcioniše pravilno ili ne radi na način kako očekujete? Da kažemo to najjednostavnije, ne možete naučiti svoj stari sistem novim trikovima.Ako iz ma kog razloga ne funkcioniše dobro, to je isto kao da ga nemate. Ne možete da očekujete da se sistem sam od sebe popravi, jer se to neće desiti, dok  takav kakav jeste on  ne obavlja svoju glavnu namenu – da štiti vašu bezbednost.

Sistem kontrole pristupa može biti korisno sredstvo za upravljanje bezbednosti imovine ili nadzor nad njom, u svako doba dana.Razmislite o ovom vidu tehničke bezbednosti u skladu sa vašim potrebama; većina sigurnosnih kompanija će vam dati predlog koji je u skladu sa vašim budžetom i delatnostima kojima se bavite.

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Daljim korišćenjem našeg sajta računamo da se slažete sa ovom politikom.